Doç. Dr. Abidin Karasu

Günümüz Bulgar Yazılı Basınında Türkçe Sözcüklerin Yeri ve Önemi

01-01-2025

Türkçe, tarihi seyri içinde en büyük etkisini Balkanlar coğrafyasında Güney Slav milletlerinin dillerine yapmıştır. Özellikle Bulgarca, Makedonca, Sırpça dillerinde bugün hâlâ yaşamaya devam eden binlerce Türkçe sözcük, şekil, yapı, fiil, kelime grubu, deyim ve atasözleri Türkçenin büyük etkisinin izleridir.

Türkçe sözcüklerin dikkat çeken bir diğer özellikleri de güncel dilde, özellikle gazetelerde kullanım alanı bulmasıdır. Bugün, Bulgaristan’ın çok satan gazetelerinde Türkçe sözcükleri sıklıkla görmekteyiz. Türkçe sözcükler gazeteciler ve köşe yazarları tarafından bilinçli şekilde kullanılmakta ve yazılarında yer verilmektedir. Oysa totaliter rejimin iktidarda olduğu dönemler göz önünde bulundurduğu zaman Türkçe sözcükler, Bulgar görsel ve yazılı medyasında bilinçli bir sansüre uğramıştır.

Bulgar milletinin bilinçaltına sağlam yer edinmiş olan Türkçe sözcükler, bütün baskı ve engellemelere rağmen yaşamaya devam etmiş ve nihayetinde1991 yılında Bulgaristan’da rejimin değişmesiyle birlikte özgür bir kullanım alanına kavuşmuştur. Bulgar gazeteciler “dolandırıcı”,“vurguncu”,“rüşvetçi”,“şarlatan” gibi Türkçe sıfatları özellikle politikacıları yermek için kullanmaktadır.

Buna benzer sıfatları kullanırken Bulgar gazetecileri Türkçe sözcüklerden istifade etmektedir. Örnek olarak “dalaveri”,“ruşveti”,“kelepirets” gibi sözcükler gösterilebilir. Okuyucunun ilgi ve dikkatini çekmek, atılan manşetlerin göze ve hafızada daha iyi yer edinmesini sağlamak için Türkçe sözcükler vazgeçilmez araçlardır.

Bazı dilciler, Bulgarcadaki bu oluşumları estetik dışı bularak tepkilerini açıkça ifade etmişlerdir. Fakat işin ilginci, bilimsel çevrelerden gelen tepki ve eleştirilere rağmen Bulgar...

 

 

Yazının devamı için tıklayınız.



Bu sitedeki yazı, görsel ve diğer tüm materyaller telif hakkı kapsamında korunmaktadır. AbidinKarasu.com internet sitesi yönetiminin yazılı izni olmadan materyallerin tamamının veya bir kısmının kopyalanması, dağıtılması, başka mecralarda yayımlanması suç teşkil eder.